Τοπικά πιάτα και γεύσεις στο Νέο Μαρμαρά
Γεύση και παράδοση
Η Χαλκιδική προσφέρει τις απολαύσεις της μεσογειακής κουζίνας, του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, του τυριού, των μυρωδικών βοτάνων, του μελιού, του κρασιού από τους τοπικούς αμπελώνες και του παραδοσιακού τσίπουρου, καθώς και φρέσκο ψάρι και ντόπιο κρέας, σε θαυμάσια πιάτα που ενθουσιάζουν.
Κρασί
Στις ηλιόλουστες πλαγιές του όρους Μελίτων, το ζεστό, ξηρό κλίμα και η υγρασία του Αιγαίου δημιουργούν ένα ευεργετικό περιβάλλον για την οινοποίηση. Το κόκκινο κρασί είναι φτιαγμένο από το Λημνιό, μια παλιά ελληνική ποικιλία, μαζί με τις γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Ένα λευκό κρασί προέρχεται από τις λευκές ποικιλίες σταφυλιού Ασύρτικο, Ροδίτη και Αθηρί.
Ελιές και ελαιόλαδα
Η ελιά είναι γηγενής. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα συμβάλλει στην τοπική οικονομία. Στην αρχαιότητα, το λάδι είχε πολλές χρήσεις, από τον φωτισμό έως τη λίπανση. Η Χαλκιδική, χάρη στο κλίμα και τη μορφολογία της γης της, παράγει λάδι και ελιές, που διακρίνονται για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα τους. Τα ελαιόδεντρα της Χαλκιδικής καλλιεργούνται χωρίς χημικές παρεμβάσεις. Οι ελιές είναι πλούσιες σε βιολογικά χαρακτηριστικά και υποβάλλονται σε επεξεργασία με μια βασική αρχή: την ικανοποίηση των καταναλωτών. Η υψηλή θρεπτική αξία και η μοναδική γεύση των ελιών και του ελαίου τις έχουν καταστήσει αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής.
Τσίπουρο
Το Τσίπουρο είναι το καθαρό προϊόν της απόσταξης των μαρκών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υποβάλλεται σε καμία διαδικασία αρωματισμού. Η ποικιλία και οι διαδικασίες ζύμωσης των σταφυλιών, ο τρόπος απόσταξης, η αναλογία των συστατικών είναι όλοι καθοριστικοί παράγοντες κατά τη διαδικασία παραγωγής. Το Τσίπουρο είναι άχρωμο και έχει πολύ υψηλό βαθμό αλκοόλ, γι ‘αυτό συχνά πίνεται με νερό και πάντα με μεζέδες, τα οποία παραδοσιακά έχουν την ακόλουθη σειρά: ελαφριές σαλάτες, τουρσιά, διάφορα αλμυρά ψάρια, καραβίδες, γαρίδες κ.λπ. .
Μέλι
Η Χαλκιδική είναι η πατρίδα της μελισσοκομίας. Πάνω από 6.500 μελισσοκόμοι και 2000 τόνοι παραγωγής υψηλής ποιότητας μελιού, ετησίως, αρκούν για να χαρακτηρίσουν τη Χαλκιδική ως το κέντρο της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια επαίνεσε το μέλι και τα οφέλη του για τον άνθρωπο λέγοντας ότι παρατείνει τη ζωή. Σήμερα, οι μελισσοκόμοι της περιοχής σέβονται την παράδοση και εκμεταλλεύονται την πλούσια πανίδα της περιοχής, με τον πιο αγνό τρόπο, παράγοντας μεγάλες ποσότητες ποιοτικού μελιού με υψηλές θρεπτικές αξίες.
Προϊόντα τυριών
Το κλίμα και οι εδαφικές συνθήκες, η χλωρίδα της Χαλκιδικής και η ισχυρή παράδοση στην κτηνοτροφία, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Το παραδοσιακό τυρί της περιοχής παράγεται από καθαρό κατσικίσιο γάλα και έχει αυξημένη τάση πρωτεΐνης.
Μαρμαλάδες
Μια μεγάλη ποικιλία φρούτων εξαιρετικής ποιότητας καλλιεργείται σε όλη την περιοχή, χωρίς τη χρήση λιπασμάτων. Αυτά τα καλαίσθητα φρούτα είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή των γνωστών μαρμελάδων. Η υψηλή ποιότητα, η ιδιαίτερη γεύση και ο σεβασμός στην παράδοση έχουν καθιερώσει αυτά τα προϊόντα στην ελληνική και ξένη αγορά. Οι παραδοσιακές μαρμελάδες και οι έρημοι της Χαλκιδικής, μεταμορφώνουν το απλό πρωινό σε μοναδική και καλαίσθητη εμπειρία.
Αρτοσκευάσματα
Και τα δύο, τα παραδοσιακά και μοντέρνα αρτοποιεία της Χαλκιδικής, δημιουργούν μοναδικά προϊόντα ψωμιού και αρτοσκευάσματα. Το σκληρό σιτάρι, το οποίο καλλιεργείται σε μεγάλες περιοχές της Χαλκιδικής και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και πλούσια οξέα, χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη. Οι παραδοσιακές αποδείξεις που περνούν από τη μια γενιά στην επόμενη, το καλύπτουν σε νόστιμα αρτοσκευάσματα, η υψηλή θρεπτική αξία των πρώτων υλών και ο σεβασμός στην παράδοση κάνουν τα τοπικά γλυκά δημοφιλή σε όλους τους επισκέπτες της.
Πιάτα και Γεύσεις του Νέου Μαρμαρά
Γλυκά:
- Πάστα κυδώνι
- Penir Halva (είναι φτιαγμένο από φρέσκο τυρί)
- Sout Halva (παρόμοιο με το Penir Halva – παρασκευάζεται από γάλα και βούτυρο ή φρέσκο τυρί)
- Πρωτοχρονιάτικη πίτα Μπακλαβά
- Αυγοκαλάμαρα (ένα είδος παν κέικ)
Πιάτα:
- Μαγειρίτσα, σούπα για το Πάσχα το βράδυ (έντερα και εντόσθια αιγοπρόβατου με μέντα, μαϊντανό, γλυκάνισο και φρέσκο κρεμμύδι)
- Μπουμπάρι (έντερο γεμισμένο με ενδύματα και άνοδο)
- Λαχανοντολμάδες
- Κολοκύθες γεμιστές με σάλτσα γιαουρτιού και αυγολέμονο
- Γεμιστό κοτόπουλο με αρωματικά, γλυκάνισο και κρεμμύδι
- Γεμιστό κατσικάκι στο φούρνο
- Ψάρια Πλακί (στο φούρνο με κρεμμύδια)
- Παπουτσάκια, μελιτζάνες γεμιστές με κρεμμύδι και ψιλοκομμένο κρέας
- Ιμάμ Μπαϊλντί, παρόμοιο με το Παπουτσάκι
- Διαφορετικοί τύποι πιάτων και τρόποι μαγειρέματος ψαριών
- Ντολμαδάκια, γεμιστά φύλλα αμπέλου με άνιθο, γλυκάνισο, μαϊντανό και μέντα
Μεζέδες Λιχουδιές:
- Αλμυρά και λιαστά ψάρια
- Διάφορα όστρακα στον ατμό (μύδια, στρείδι κλπ…)
- Αχινός
- Θαλασσινά λουλούδια που τηγανίζονται με αλεύρι
- Κολοκυθοκεφτέδες
- Χταπίδι